Glavni generator korupcije

08:43 09. 09. 2020. FoNet

Beograd - Na korupciju u Srbiji utiče visoka zavisnost privrede i građana od javnog sektora, a glavni generator korupcije je partijska kontrola koja se proteže na ceo javni sektor, izjavio je Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, u razgovoru za sajt UGS Nezavisnost.

Čak i širenje privatnog biznisa u velikoj meri zavisi od političke podrške, ocenio je Nenadić i ukazao da "glavne specifičnosti uzroka korupcije u Srbiji proističu iz visoke zavisnosti privrede i građana od javnog sektora".

Prema njegovim rečima, "deo te priče čine zloupotrebe pri raspolaganju javnim resursima ili kod zapošljavanja u javnim preduzećima, ustanovama i upravi".

"U tom pogledu, glavni generator korupcije jeste partijska kontrola nad javnim sektorom, koja daleko prevazilazi nivo donošenja političkih odluka u skupštini i vladi, već se proteže na ceo javni sektor", predočio je Nenadić.

Kako je objasnio, u velikom delu javnog sektora ključne odluke potpisuju lako zamenljivi vršioci dužnosti, koji svoj položaj duguju političkim moćnicima, umesto da polažu račune građanima.

"Međutim, ni tu nije kraj, jer je i veliki deo privatnog sektora zavisan od političkih moćnika. Za razliku od nekih drugih država gde su politički funkcioneri često marionete moćnih privrednika, kod nas širenje biznisa u velikoj meri zavisi od političke podrške“, napomenuo je Nenadić.

On smatra da se korupcija ne može ni smanjiti, ni suzbijati, sve dok postoji nizak nivo vladavine prava i otvoreno kršenje zakona, dok tužilaštva ne ispituju slučajeve koruptivnog ponašanja, dok se ne poveća podrška nezavisnim kontrolornim telima.

Nenadić podseća da su "nezavisni organi zamišljeni tako da pruže Skupštini argumente na osnovu kojih će moći da vrši kvalitetan nadzor nad izvršnom vlašću, ali da sistem odgovornosti ne funkcioniše kada se parlament dobrovoljno odriče te kontrolne funkcije".

U svakom slučaju, kako je naglasio, "nesumnjivo je da se nizak nivo vladavine prava, nejednaka primena zakona u sličnim situacijama i nepredvidljivost odluka državnih organa negativno odražavaju na privredni život u celini“.

Povodom velikog kašnjenja u formiranju nove vlade, on kaže da bi bilo korisno da se ona formira što pre, ali da je još važnije da u novoj državnoj upravi glavnu reč vode profesionalci izabrani na konkursima.

"S obzirom na to da najvažnije političke odluke, pa i personalna rešenja u vladi, kao i izbor koalicionih partnera, koji inače nisu nužni, zavise uveliko od volje predsednika najveće stranke, sasvim je sigurno da se neizvesnost u pogledu njihovog budućeg položaja odražava i na mogućnost postojećih ministara da sprovode reforme u svojim oblastima", smatra Nenadić.

Zbog toga bi, kako je zaključio, bilo korisno da se vlada formira što pre i da definiše svoje prioritete rada, ali bi bilo još važnije da se državna uprava u potpunosti ustroji tako da u njoj zaista glavnu reč vode profesionalci izabrani na konkursima. (kraj) def

Share: