Srbija uvozi otpad

11:21 09. 09. 2020. FoNet | Zoran Pavić

Beograd - Srbija nema dovoljno kvalitetnih sekundarnih sirovina za potrebe industrije, pa zbog toga mora da ih uvozi, izjavio je FoNetu rukovodilac Centra Privredne komore Srbije (PKS) za cirkularnu ekonomiju Siniša Mitrović.

On je u serijalu razgovora Vidokrug, posvećenih ekologiji, naglasio da u PKS postoji Nacionalni centar za inkluziju sakupljača sekundarnih sirovina.

To je grupacija sa više od 50.000 "tranzicionih gubitnika" i to su ljudi na granici siromaštva, objasnio je Mitrović.

On je, međutim, predočio da ta "armija" obezbeđuje 87 odsto reciklabilnih sirovina za industriju, dok samo 13 odsto dolazi iz javnog komunalnog sektora.

Prema tumačenju Mitrovića, u toj statistici krije se odgovor na pitanje da li je to potencijal koji se može bolje iskoristiti.

To jeste resurnsni potencijal, ali to ne možemo ponavljati kao mantru, ocenio je on i naglasio da su, posle odluke Kine da zabrani uvoz plastičnih flaša, a sada već i otpadnog papira, resursi te ekonomije u Evropi sada u suficitu.

On smatra da je Srbija urušila svoje tržište sekundarnih sirovina i da je danas postalo neisplativo baviti se tim biznisom. (kraj) zvs/zp/dpv

Share: