Tri puta više preminulih

09:26 30. 09. 2020. FoNet

BEOGRAD - Obradio sam podatke do juna meseca, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon u Pregledu dana NewsmaxAdria i ukazao da je u tom razdoblju bilo "tri puta više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno".

“Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju, a to sam već objašnjvao, ukoliko ne prođe određeni period. Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je deo obrasca u skladu sa zakonom”, objasnio je Kon.

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i, ne mogu da tvrdim zašto, negde od sredine juna, on nije bio precizan, objasnio je Kon.

"Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor", podsetio je Kon i naglasio da ispitivanje proteklih slučajeva nije bila interna kontrola, već njegov “lični rad”.

Kako je naveo, od marta do juna ove godine bilo je 210 smrtnih ishoda koji su za osnovni i neposredni uzrok imali kovid, a zvanično je prijavljeno 118.

Prema njegovim rečima, "u višku smrtnosti za ceo period postoji 345 ljudi, i to se dešava u svakoj epidemiji”. (kraj) def

Share: