"Ne" relativizaciji zločina!

12:45 04. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da je Srbija među evropskim društvima koja su dala najviše ljudskih života za slobodu, istinu i pravdu i neće dozvoliti reviziju istorije i relativizaciju zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu! Ona je to izjavila na komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.

"Poklanajamo se precima koji su se borili za ideale slobode i pravde, njima koji su ubijani samo zato što su bili različiti, drugačije etničke, verske ili ideološke pripadnosti nego njihove ubice", poručila je Brnabić.

"Ono što naši ljudi nikada neće zaboraviti jeste istorijska istina da smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije, da smo za našu slobodu i istinoljubovst platili ogromnu cenu", naglašava odlazeća premijerka.

"Očuvanje slobodne, nezavisne, ponosne Srbije nije zagarantovana, i zahteva neprekidnu i kontinuiranu borbu u vrlo teškim okolnostima", podseća Brnabić i ističe da je zemlja pred značajnim i bezbednosnim izazovima; ne samo zbog odnosa s Prištinom i složenim odnosima u regionu, "već i zato što su na ovoj teritoriji isprepleteni višeslojini interesi različitih aktera, velikih i moćnih zemalja".

Predsednik Udruženja "Jasenovac", koji je preživeo ustaški logor, Milinko Čekić poručio je da o zločinu uvek treba govoriti i da istinu ne treba prećutkivati.

Govoreći o NDH, Čekić je rekao je to bila jedina država koja je imala logore za decu, ne za odgoj i vaspitanje, već za umiranje, u kojima je ubijeno više od 23 000 dece, a samo u Jasenovcu umrlo ih je više od 19 000!

"Mi, preživela deca iz logora, posle 70 godina vas pozivamo da se suprotstavite stalno narastujućoj, javnoj i nesmetanoj demonstraciji neonacizma u Evropi i neoustaštva u Hrvatskoj", poručio je Milinko Čekić.

Vence na spomenik stradanju Srba, Roma i Jevreja u Jajincima položili su predstavnici Vlade, Grada Beograda i boračkih udruženja. (kraj) is/ivt/nm

 

Share: