Za sastanak 1 000 zahteva

15:17 05. 10. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Predstavnici studenata danas nisu uspeli da se sastanu sa pomoćnikom ministra prosvete Bojanom Tubićem, uprkos najavi da će biti primljeni, zbog čega su odlučili da na adresu tog ministarstva pošalju najmanje 1.000 zahteva za sastanak, rekao je FoNetu jedan od organizatora studentskog protesta Nikola Arsenić.

Nekoliko desetina studenata je, posle tročasovnog protesta, iz saobraćajne trake ka Slaviji uklonilo šatore i transparente, pošto su se tačno u podne okupili kako bi zahtevali smanjenje školarina za samofinansirajuće studente za 30 odsto u novoj akademskoj godini.

Na pitanje koji će biti njihov naredni korak, Arsenić je odgovorio da će to biti masovno slanje zahteva za sastanak sa ministrom prosvete.

Oni su, naime, pola sata po početku protesta formalno preko pisarnice zatražili sastanak sa ministrom prosvete.

Iako im je rečeno da će Tubić razgovarati s njima, od njegove sekretarice su, prema Arsenićevim rečima, dobili odgovor da je na sastanku i da ne može da ih primi.

"Zato je naš naredni korak da pošaljemo namanje 1.000 zahteva za sastanak na adresu Ministarstva prosvete i ministra Mladena Šarčevića", rekao je Arsenić.

Arsenić je tokom današnjeg protesta naveo da je 85 univerziteta širom sveta još u maju donelo odluku da u novoj akademskoj godini ponudi smanjenje školarina i druge olakšice studentima, i da studenti u Srbiji zahtevaju da i domaći univerziteti učine isto i smanje školarine samofinansirajućim studentima za 30 odsto.

Share: