Pamtiti herojstvo

20:22 07. 10. 2020. FoNet

Beograd - Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas na Novom groblju vence na Spomen kosturnicu branilaca Beograda 1915. godine i na grobno mesto majora Dragutina Gavrilovića, rekavši da "ne treba da nikada ne dozvolimo da naš Beograd ne bude slobodan" i da sećanje na branioce "ne sme izbledeti, jer bi njihova žrtva bila besmislena".

Nažalost, Beograd nije odbranjen oktobra 1915. godine, dodao je Mladenović, jer je usled ulaska Bugarske u rat i presecanja naših linija odstupanja morala da se povlači sprska vojska, stanovništvo i deo državnog aparata.

"U tom smislu, životi koji su dati bili su veoma značajni. Koliko je herojska bila odbrana govori i podatak da je glavnokomandujući nemačkih trupa general Mekenzen, nakon zauzimanja i okupacije Beograda i većeg dela Srbije, podigao jedan zajednički spomenik, spomenik  herojima i na taj način odao poštu onima koji su svojim herojstvom zadivili i protivnike i ceo svet", rekao je Mladenović.

Danas moramo da budemo svesni cene njihovih života i herojstva, zaključio je zamenik gradonačelnika Beograda. (kraj) dpv

Share: