Protest za slobodu

22:23 10. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

BEOGRAD - Neformalno udruženje Skupština slobodne Srbije (SSS) održalo je na Platou ispred Filozofskog fakulteta protest, s kojeg je poručeno da u borbi protiv vlasti žele da ujedine i povežu sve građane, slobodne mislioce, aktiviste, organizacije, pokrete u celoj zemlji, kao i političke partije, i leve i desne, koje nisu ekstremističke!

Profesor Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković rekla je da je osnovna ideja SSS-a da bude platforma za to povezivanje, i da se svi članovi međusobno solidarišu po celoj Srbiji, od severa do juga, "jer svaki grad i selo ima svoje aktiviste koji se bore protiv lokalnih šerifa i niko ne sme da ostane sam zato što je protiv lopovske vlasti".

"Ovo nije početak pravljenja još jedne stranke. SSS nije stranka, nego okupljanje svih ljudi koje je ovaj režim pokrao i opustošio ih, ukinuo im ljudska prava i dostojanstvo", istakla je prof. Stojković.

Ona smatra da sadašnja vlast nema ideologiju i politiku, "jer im je jedina ideologija krađa, prodaja zemlje i prodaja magle".

Akademik Dušan Teodorović je naglasio da nova politika, za koju se zalaže SSS, mora da bude zasnovana na zdravom razumu, "da se ne daje državni novac za rekonstrukciju vile za Anu Brnabić, nego u dečju hranu i kolica za bebe", jer je u Srbiji negativna stopa nataliteta 0,5 odsto godišnje i na osmom je mestu od 226 zemalja.

"Nećemo nacionalne stadione, hoćemo za taj novac besplatnu užinu za učenike i besplatne udžbenike. To su elementi nove politike. Da uvedemo moratorijum za izgradnju gondola i fontana, kič jelki i svih drugih ideja jednog suludog lažljivog diktatora", poručio je akademik Teodorović.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da SSS želi da narod u Srbiji, koji je napaćen već tri decenije, počne da uživa građanska prava koja drugi uživaju već vekovima - da svi budu jednaki pred zakonom, imaju nezavisno sudstvo, pravo na slobodno informisanja i sve drugo.

Predstavnik proizvođača maline Perica Velimirović konstatovao je da se srpski seljak ponižava, iako je vredan i radan čovek i mora u sve da se razume, a pre svega da bude dobar ekonomista.

Advokat Božo Prelević rekao je da je došlo pravo da se građani okupe i izbore za svoja prava, pošto to ne mogu na izborima, jer nisu slobodni.

"Vlast ne može da sluša savete pametnijih od sebe, a gluplje ne može da nađe. Zamislite dokle će vas dovesti. Došli su na stiroporu, a sad su u tuđim kućama na Dedinju. Danas u Srbiji kriminalac može da strada samo od korone", rekao je Prelević, poručujući da je vreme na nepristajanje na ponižavanje, "jer je osam godina Srbija ćutala - i sad je dosta".

Penzionisani univerzitetski profesor Čedomir Čupić pozvao je građane da se angažuju i da sadašnju vlast što pre pošalju u prošlost.

Ističući da je SSS nenasilno udruženje koje poziva na građansku neposlušnost, prof. Čupić je napomenuo da je njihov cilj rušenje medijskog mraka, oslobađanje građana od straha i izvlačenje iz ravnodušnosti, "zbog lažnih obećanja i prevara svih vlasti otkad je krenula demokratija u Srbiji".

On je najavio da će se SSS, kada se vlast promeni, tražiti da se donese zakon o odgovornosti i nadzoru i kontroli njihovog funkcionisanja, svojevrsna "smrtna presuda" za politiku koja je vođena do sada.

"Ovo je poruka 'smrtne presude' da je nikad niko, ko dođe na vlast, ne uzurpira", poručio je prof. Čupić. (kraj) js/dal/nm

Share: