Nesolidarnost na delu

15:46 25. 10. 2020. FoNet | Davor Lukač

Beograd - Praksa da političari, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, ne poštuju medije, koja je na delu od uvođenja višeastranačja u Srbiji, potvrđena je i prošlog petka, kada su novinari skoro četiri sata u holu Palate Srbija čekali na izjave učesnika sastanka komisija za nestala lica Srbije i Hrvatske, koji je bio zatvoren za javnost.

Skup je najavljen medijima, rečeno je da počinje u 10:00 časova, ali nigde nije pisalo da neće biti omogućeno praćenje ni uvodnih izlaganja na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici raznih međunarodnih organizacija.

Snimatelji i fotoreporteri, zbog propusta organizatora, nisu mogli da snime ni početak sastanka, nego su čekali skrajnuti u holu, pa su u salu ušli tek posle intervencije jednog novinara.

Novinarima je iz protokola organizatora najavljeno da će izjave biti u 12:00 časova, najkasnije u 12:30, ali se to nije desilo.

Na pitanje kad će biti završen sastanak i date izjave, nadležni su slegali ramenima, pa su novinarske ekipe, posle nepuna četiri sata čekanja, odlučile da odu, zbog nepoštovanja profesije.

Onog trenutka kada su snimatelji počeli da skidaju kablove i pakuju stative, organizatori su se "probudili", ušli u salu da to kažu predsedavajućem sastanka, šefu Komisije Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću, da bi odmah bilo najavljeno da će izjave biti "za koji minut".

Kolege koje rade za strane medije, iako su prvi predložili i zagovarali napustanje skupa, naprečac su se "predomislili" i od svojih snimatelja tražili da se vrate, što su ovi, uz negodovanje, morali da urade.

Na kraju su pri odluci na kojoj su kolege insistirale da se skup napusti, ostali samo novinari agencija agencija Beta i FoNet, koji su otišli u znak protesta, iako nisu bili njeni inicijatori. (kraj) dal

Share: