Udruženje sugeriše vakcinaciju

14:03 16. 11. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” pozvalo je danas roditelje da i u novonastalim okolnostima pandemije COVID -19, iskoriste zakonsko pravo na pasivnu imunizaciju, tojest sezonsku vakcinaciju, dece protiv infekcija izazvanih respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), koje su u jesen i zimu veoma prisutne na ovom podneblju.

“Kod male dece do dve godine, a posebno kod prevremeno rođene dece, bolest koju izaziva RSV može izazvati teže komplikacije, koje nažalost mogu biti i opasne po život. Najteže posledice RSV infekcije sreću se kod beba do šest meseci, a kod prevremeno rođene dece postoji poseban rizik od komplikacija i smrtnog ishoda usled RSV infekcije", upozorila je u saopštenju predsednica Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” Vera Bikicki Ivezić.

Ona je upoznala roditelje o mogućnosti da i tokom trajanja takozvane virusne sezone, zaštite svoju decu od RSV virusa i pozvala ih da se tim povodom obrate pedijatrima i lekarima ili informišu iz brošure koja je dostupna u velikom broju zdravstvenih ustanova širom Srbije i na sajtu www.malidiv.org. (kraj) vip/dj

Share: