Civilno društvo sve nevidljivije

16:25 23. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - "Prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji smanjio se u 2019. u odnosu na 2018. godinu", saopštava Nacionalna koalicija za decentralizaciju, u istraživanju Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji.

Svetski savez organizacija civilnog društva (CIVICUS) je, kako se navodi, stavio Srbiju na listu za praćenje, zbog sve većih ograničenja građanskih sloboda. Rejting Srbije snižen je sa suženog na opstruirani prostor za delovanje građanskog društva.

Rejting "opstruiran" ukazuje na situaciju u kojoj "država nameće niz zakonskih i vanzakonskih ograničenja civilnom društvu, kroz omalovažavajuće izjave i birokratska ograničenja".

Pravno okruženje u kome organizacije civilnog društva u Srbiji rade pogoršano je tokom 2019. petu godinu zaredom, prvenstveno kao rezultat sve većih ograničenja građanskih sloboda.

Finansijska održivost civilnog sektora nije se značajnije promenila 2019; i dalje je prilično slaba.

Slika o civilnom sektoru blago je pogoršana tokom 2019. godine.

"Nastavili su se napadi na aktiviste i novinare tokom 2019, dok je tekuća negativna kampanja protiv organizacija u medijima bliskim vladajućoj stranci imala štetan uticaj na stavove javnosti prema civilnom društvu, kao i ljudskim i građanskim pravima", navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju. (kraj) lj/and/nm

Share: