Ne lečite se sami!

12:24 06. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković kaže da u tu bolnicu dolaze pacijenti s mnogo težom kliničkom slikom, s mnogo uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik. Apeluje na građane da se ne leče sami, već odmah jave zdravstvenim ustanovama.

Gostujući na RTS-u, izjavila je da je u toj ustanovi trenutno 300 kovid pacijenata, od kojih je 40 na intenzivnoj nezi.

Apeluje na građane da se ne leče na svoju ruku, jer je bolest specifična i zahteva posebnu terapiju.

"To je najveća greška koja može da se uradi. Ovakva bolest je specifična, nikada nije postojala, zahteva posebnu terapiju, ima svoje faze. Pre svega je važno proceniti fazu u kojoj je pacijent i dati mu terapiju. Velika je greška ako se u jednoj fazi bolesti da terapija koja se daje u drugoj fazi. Dakle, to samo profesionalci koji su jako iskusni u lečenju pacijenata mogu dobro da odrede", kaže dr Zdravković.

Prema njenim rečima, mere za sebe ne znače ništa, ljudi su ti koji moraju te mere da prihvate, da ih sprovode i da budu dosledni, "jer svi vidimo da je vaj virus izuzetno zarazan. Ističe da je jako bitno skratiti kontakte na minimum jer se, kako kaže, danas odlučuje tok bolesti i naših života u narednih šest meseci. (kraj) lj/nm

Share: