Održana božićna misa

23:30 24. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Svetu božićnu misu u crkvi Krista kralja, koja je održana na Badnje veče, predvodio je nadbiskup i mitropolit beogradski Stanislav Hočevar, s tim da je ponoćka u čast najradosnijeg praznika počela u 21 čas zbog pandemije korona virusa, uz prisusustvo manjeg broja vernika i poštovanje epidemioloških mera.

Beogradski nadbiskup Hočevar je vernike pozvao da se dodatno paze zbog korona virusa i da drže distancu.

U božićnoj Poslanici je poručio da "Isus ne škrtari sa životom".

"Isusu svakako nije drago što živimo u pandemiji Covida-19. Isus se ne miri sa tim da živimo u strahu i neizvesnosti. Nije, naime, volja Njegova da budemo zatvoreni, izolovani, udaljeni jedni od drugih, kamoli da je želja Njegova da živimo sa maskama na licu. Na licu koje odražava naš identitet, našu posebnost, naše neponovljivo istorijsko i kosmičko mesto. Sve to nije po volji Njegovoj, sve to smo nažalost, svesno ili nesvesno, sami izabrali", poručio je nadbiskup Hočevar, dodavši da "umesto da živimo uzvišenost Božjih sinova i kćeri, i samim tim dostojanstvo saradnika Božjih, radije biramo svoj ništavni egocentrizam, a tako i narcisoidnost, koji nas bacaju u reku prolaznog".

Nabiskup Hočevar je naglasio da pandemija, "koju neki nazivaju 'pošast', a drugi se njome bave samo jednostrano i jednosmerno, dok je se treći samo boje, od nje beže i čekaju vakcinaciju – može za nas postati istinska proročka snaga".

U Poslanici se osvrnuo i na kovid-vakcine.

"Ako nam danas pružaju vakcine – koje su sastavljene i iz manipulisanih ćelija ljudskoga bića, iz ljudskih fetusa – i govore nam da nam daju lek, onda nam zapravo na duge staze pružaju novi COVID", izjavio je nadbiskup Hočevar, rekavši da nam "zdravlje ne može doneti sebična ljudska ruka, koja traži novac i slavu".

U Poslanici je naglasio da se iskreno moli "za svakog ponaosob, za sve naše porodice i sve naše zajednice, da bismo novim, dubljim otkrićem Božića zaživeli naše novo zajedništvo, novu blizinu, novu radost". (kraj) dep

Share: