Na jesen nova vakcinacija!

16:42 29. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da suština borbe protiv korona virusa nije aktuelna vakcinacija, već dobra priprema za jesen, "kada će nestati antitela onima koji su imali korona virus, a oni koji su vakcinisani sada - neće više imati imunitet jer će proći šest meseci", pa ćemo "tada morati da vakcinišemo, a ne da čekamo da se razbole, 60 do 70 procenata ljudi". Kasnije je saopštio državni plan tekuće imunizacije koji obuhvata starije od 65 godina, zaključno sa hroničnim pacijentima.

Lončar je jesenju imunizaciju stanovništva najavio na konferenciji za medije, nakon što su on i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Sem Fabricjem, potpisali sporazum o prenameni 3,2 miliona evra iz fondova EU za jačanje zdravstvenog sistema i vakcinaciju protiv kovid-19.

U Srbiji danas imamo oko 30 osto ljudi koji su preležali korona virus, stekli antitela i nisu prioritet za vakcinaciju jer će oni biti bezbedni "u narednih par meseci", pojasnio je Lončar. 

Zato je sada "dovoljno da vakcinišemo 20 do 30 procenata, posebno ove ugrožene".

Na taj način vakcinacijom koja je toku većina stanovništva je zaštićena od korona virusa, "ali to nije suština u ovom momentu", već u pripremi vakcinacije za jesen.

"Tada nam je potrebno jedinstvo, akcija, solidarnost i dovoljan broj vakcina jer ćemo morati da vakcinišemo, a ne da čekamo da se razbole, 60 do 70 procenata ljudi".

Kasnije, na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, dr Predrag Kon je izjavio da je zdravstvena situacija "još uvek vanredna", dok je Lončar pojasnio državni plan vakcinacije koja je u toku.Prema tom planu, prvi na listi prioriteta su stariji od 60-65-70 godina, kao i svi koji su smešteni u starčkim I nekim drugim domovima, jer "ako oni dobiju koronu njihove šanse za preživljavanje su minimalne". U toj kategoriji prioriteta su i zaposleni u staračkim domovima, bez obzira na struku i radnu poziciju.

Na drugom mestu liste prioriteta su zdravstveni radnici angažovani u kovid sistemu, oni koji nisu preležali virus i nemaju antitela, a potom oni koji su izlečeni od korona virusa.Treća kategorija su naši prosvetni radnici koji rade sa decom, jer su u kontaktu, zatim državni službenici koji rade sa građanima, među kojima prvenstvo imaju pripadnici Vojske Srbije i MUP "koji takođe imaju neki kontakt".

Na kraju liste prioriteta su hronični pacijenti kojima se preporučuje vakcina protiv sezonskog gripa. (kraj) dep

 

Share: