Upozorenje i poruka

17:13 04. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

SRBOBRAN - Na pomenu žrtvana Racije u Južnoj Bačkoj, pokrajinski premijer Igor Mirović ocenio je da je Racija bila organizovani, masovni zločin koji je, po svireposti onih koji su ga izveli, strašniji od bilo čega pre i posle toga viđenog na ovim prostorima, vrlo burne i krvave istorije. Poručuje da srpski i mađarski narod danas grade "čvrste temelje kuće zajedničke budućnosti".

"Ovde smo da se poklonimo senima nevinih žrtava tog ledenog i strašnog januara. Obeležavanje godišnjice nije samo poštovanje nevinih stradalnika, nije samo sećanje na žrtve, već upozorenje i poruka", istakao je Mirović.

Episkop bački Irinej služio je pomen žrtvama Racije u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

U periodu od 4. do 21. januara 1942. godine ubijeno je oko 4 000 Srba, Jevreja i Roma u zloglasnoj raciji mađarskih fašista u južnoj Bačkoj, a njihova tela bačena su pod led Dunava i Tise.

U Srbobranu je od 25. do 28.januara 1942. godine uhapšeno 140 Srba i Jevreja, koji su držani u zgradi Gimnazije. Ubijeno je troje, a ostali su bili prebačeni u logor u Bačkoj Topoli, gde su proveli tri meseca.

Racija je počela 4. januara u Čurugu i nastavljena je i u drugim naseljima Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju. U svih 17 naseljenih mesta šajkaške oblasti, prema dostupnim podacima, stradalo je 2 345 ljudi.

Stradanje se nastavilo i u Novom Sadu, gde su fašisti ubili još 1 246 ljudi, da bi u Bečeju, gde se racija završila 29. januara, stradalo još 215 žrtava. (kraj) vip/ivt/nm

Share: