Kontrolišemo sve serije!

18:58 04. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kaže da Agencija kontroliše i da će kontrolisati svaku seriju vakcine protiv kovida koja stigne i da, iako moraju brzo da rade, ne dozvoljavaju da procedure budu ugrožene!

Zelić za RTV naglašava da njih ne zanima odakle vakcina dolazi, već da li je kvalitetna, efikasna i bezbedna.

ALIMS je registrovao "Fajzer/Biontekovu" vakcinu na godinu dana, dok "Sputnjik V" vakcina čeka na registraciju. Kako kaže, kontrola svake serije vakcine obavalja se bez obzira na status registracije.

"Ono što mi gledamo tokom kontrole su kvalitet, efikasnost i bezbednost vakcine, dakle, ponovo ćemo analizirati i danas prispeli kontingent od 19 500 komada "Fajzer/Biontekove" vakcine, proverićemo da li su transportovane na pravi način, da li je poštovan kompleksan način čuvanja, da li su sada uskladištene na Institutu Torlak kako treba", objasnio je Zelić, i dodao da tek onda sledi ključni deo provere dokumentacije i uzoraka vakcine.

"Kada je reč o vakcinama, ne postoji bolja ili lošija - za nas je jedini kriterijum da li zadovoljava ili ne zadovoljava standarde, i u tom smislu ne može da se desi da 'lošija' vakcina dođe do građana, jer neće biti stavljena u promet ukoliko ne zadovoljava standarde", naglasio je Zelić.

On je nekoliko puta insistirao na tome da će biti kontrolisana svaka serija vakcine protiv kovida koja stigne, kao i da ALIMS, zahvaljujući angažmanu zaposlenih, danas može da izda sertifikat analize i za 24 časa, kako vakcina ne bi "čekala" na njihovu odluku, što bi, kako je rekao, bilo nedopustivo u situaciji kada se kreće s vakcinacijom. (kraj) mr/nm

Share: