Kineska vakcina od nedelje?

17:52 15. 01. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je na današnoj konferenciji Kriznog štaba da bi vakcinisanje kineskom vakcinom moglo da počne "možda u nedelju i ponedeljak", ukoliko ta vakcina dobije dozvolu Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

On je rekao da će u subotu stići kontigent kineskih vakcina, da je u ALIMS započeta procedura kojom treba da se utvrdi da li ona zadovoljava sve standarde Srbije.

Kako je objasnio, kineska vakcina ima "lakši način aplikacije jer ne zahteva skladištenje u prostorijama sa niskom temperaturom i biće lakša za rad zdravstvenih radnika".

On je rekao da su novinari rizična grupa i da će "u najskorijem roku, u sledećih nedelju, dve" država naći način da se novinari vakcinišu.

Gojković je rekao da je Fajzer-Biontekova vakcina dobila trajnu dozvolu, a da je ruska "pod privremenom dozvolom" i da traje popstupak za dobijanje trajne dozvole, i da će tako i kineska vakcina prvo dobiti privremenu a nakon toga i trajnu dozvolu.

On je napomenuo da je sa Fajzerom "do sada sve ispoštovano" i da se nadležni nadaju da će se to nastaviti, ali da postoje veliki pritisci na one koji proizvode vakcine jer ih nema dovoljno za ceo svet.

Gojković je naglasio da je "apsolutno svaka vakcina registrovana u Srbiji bezbedna i da to garantuje ALIMS".  (kraj) lj/bdb/dpv

Share: