Otpad - zajednički problem

17:02 25. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović - na onlajn sastanaku s predstavnicima ministarstava Bosne i Hercegovine i Crne Gore - predložila je da tri strane hitno formiraju radne grupe za rešavanje plutajućeg otpada na Limu i Drini.

Ministarka je predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, a dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, zatražila je od nadležnih da svako u svom resoru, već u narednim danima, formira radnu grupu, kako bi se na tehničkom nivou pristupilo problemu i mapirale divlje deponije.

Ministar ekologije Crne Gore Ratko Mitrović predložio je formiranje komisije za razmatranje problema u cilju definisanja dalje saradnje. Državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Mrdak dodao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi s teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali i poručio da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore spremni su da zajedničkim projektom za regulisanje tog problema tri države apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ističe da je važno to što postoji politička odluka da se problem rešava zajedničkim angažovanjem. (kraj) vbr/nm

Share: