Otpor degradaciji stanovanja

22:23 26. 01. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Novi Generalni urbanistički plan (GUP) Beograda je prilika za pružanje otpora trendu degradacije standarda u novim naseljima, kojim je ugrožen kvalitet stanovanja, pa se objekti kakvi odgovaraju socijalnom stanovanju nude na tržištu kao luksuzni stanovi, rečeno je večeras tokom debate „Beograd 2041 - Planom protiv stambene segregacije“.

Jasmina Đokić iz Urbanističkog zavoda Beograda je ocenila da se parametri preispituju tako da idu na uštrb kvaliteta.

Rastojanje između objekata se smanjuje, u novim naseljima nastaju košnice visoke spratnosti, sa minimalnim zelenim površinama, bez parkinga, sa stanarima koji na 10. spratu vide komšiju u stanu u susednoj zgradi, izjavila je Jasmina Đokić.

Prema njenim rečima, u Beogradu se grade i biće ponuđeni na tržištu eksluzivni stanovi "zalepljeni za toplanu".

Industrija može da podnese stanovanje, ali stanovanje ne može da podnese industriju u svojoj blizini, navela je Jasmina Đokić.

Neko ko se ne bavi arhitekturom ne mora da zna o kvalitetu stanovanja, izjavila je Jasmina Đokić, uz konstataciju da novi GUP ima priliku da unapredi stanje za sve.

Ekspert za urbanističko planiranje i arhitekturu Zlata Vuksanović Macura je navela da se u Beogradu na svakoj lokaciji gradi isti tip naselja.

Na maksimalnu zauzetost prostora i vazduha se dodaje još, rekla je Zlata Vuksanović Macura. (kraj) is/drp/dpv

Share: