U Srbiji LGBT obespravljeni

18:39 10. 02. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Izveštaj "Uloga i odgovornost lokalnih i regionalnih vlasti u zaštiti LGBTI osoba" predstavljen je danas pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, a u izveštaju se pominje i Srbija.

U izveštaju koji je medijima dostavio Savet Evrope, Srbija se pominje kao zemlja u kojoj postoji zakon koji specifično zabranjuje govor mržnje prema LGBTI populaciji.

Ističe se, međutim, da je uprkos tome govor mržnje uobičajen među poslanicima, crkvenim liderima, javnim službenicima, u medijima, na socijalnim mrežama, a posebno u vreme oko Parade ponosa.

Navodi se da je situacija slična u Litvaniji, na Kipru, u Portugaliji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dodaje se da neke zemlje imaju zakonski okvir koji zabranjuje zločin iz mržnje, ali da nisu efikasne u nadzoru tih zločina, a Srbija je svrstana među zemlje koje nemaju zvanične podatke o tome, uz Jermeniju, Bosnu i Hercegovinu, Luksemburg, Litvaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Porugaliju.

U izveštaju se navodi i da je Ministarstvo zdravlja Srbije u avgustu 2019. godine zabranilo vantelesnu oplodnju za sve koji su imali "istoriju homoseksualnih odnosa u poslednjih pet godina" i da su istopolni parovi na taj način sprečeni da doniraju biološki materijal za vantelesnu oplodnju.

"Kada se uzmu u obzir i ostali zakoni o braku i reproduktivnim pravima, taj ukaz efektivno zabranjuje istopolnim parovima da imaju decu, osim ako odu u inostranstvo i tamo prođu neophodne medicinske procedure", navodi se u izveštaju. (kraj) is/and/dpv

Share: