U posetu po dvoje

20:49 11. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - U domovima za stare prvi put su, od 14. marta 2020. godine, dozvoljene posete unutar objekta, a u privatnom domu "Dionis i Demetra" u Beogradu juče je prva svoje bližnje videla Paulina Grozdanić.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je suspendovalo zabranu poseta svim ustanovama socijalne zaštite za smeštaj starih lica, u okviru koje je i zabrana korisnicima da napuste ustanovu.

Ministarstvo je internim aktom detaljno regulisalo uslove koji moraju biti ispunjeni da bi poseta bila odobrena i proceduru po kojoj se poseta sprovodi.

Potrebno je da je prošlo više od 14 dana bez pozitivnih slučajeva na korona virus i među zaposlenima, i među korisnicima.

Korisniku se poseta odobrava ukoliko je vakcinisan, revakcinisan i ako je od revakcinacije prošlo sedam dana.

Posete korisnicima koji su na samrti se odobravaju uz posebne epidemiološke procedure.

Jednog korisnika istovremeno mogu da posete najviše dve osobe, uz razdaljinu od najmanje dva metra i nošenje zaštitne maske, 45 minuta u zatvorenom prostoru ili jedan sat na otvorenom.

Za grljenje je predviđena posebna epidemiološka procedura, koja uključuje skafander, rukavice, zaštitnu masku i vizir, a fizički kontakt bez epidemiološke zaštite je dozvoljen s osobom koja je na samrti.

Zaposleni su u obavezi da potpuno dezinfikuju prostoriju posle svake posete. (kraj) dep

 

Share: