"Ekološki ustanak"

12:21 10. 04. 2021. FoNet | Anđelija Stojković, Velimir Ilić

BEOGRAD - Protest „Ekološki ustanak” održan je u Beogradu, sa zahtevima za uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i za pravednu ekologiju bez masovnog trovanja stanovništva!

Na platou ispred Parlamenta, gde je postavljena bina, na ulici i u Pionirskom parku, okupljen je veliki broj ljudi, a mnogi nose transparente na kojima su, između ostalih, poruke: "Bojim se da dišem", "Reke štedi jer voda vredi", "Nosim crno za sve žrtve zagađenja", "Dali smo vam penzije, vazduh i reke vam ne damo", "Hoću da dišem".

Predstavnik orgaizacije "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da od onih koji prodaju prirodna dobra neće ništa tražiti i zahtevati, već se braniti od njihovih namera.

"Od njih nećemo zahtevati ništa, da nam decu ne truju, to se ne zahteva - to se brani. Propašće vam svaki evro koji ste uložili da trujete našu Srbiju, čekaćemo vas svuda - u Košutnjaku, na Makišu, na Drini", poručio je Jovanović.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je da Srbiji treba razvoj, ali ne onaj koji dovodi do odvođenja vode, zagađivanja reka i iseljavanja stanovništva. Ristić je rekao da se ministarka Zorana Mihajlović najpre žalila što nema više mini hidroelektrana, zatim rekla da one i ne proizvode mnogo energije, a da sada podržava projekat iskopavanja jadarita.

Kako kaže, ima informaciju da je u rodnom mestu kneza Miloša izdata dozvola za istraživanje litijuma i pitao da li je Ministarstvo nacionalna institucija koja radi u interesu srpskog naroda ili radi za multinacionalne kompanije i opskurne investitore. Oko Loznice su, kako je naglasio, "tri trovačnice", navodeći da deca u Zajači imaju povišen sadržaj olova u krvi, a da se sada planira i "četvrta trovačnica" blizu Jadra.

Pisac Ljubivoje Ršumović ukazao je da je danas potreban ekološki patriotizam, pozivajući na borbu protiv pohlepe investitora i uništavanja reka.

"Moramo se boriti protiv pohlepe svake vrste, jer pohlepa je stavljanje potoka i reka u cevi da bi se dobilo nešto malo kilovata", rekao je Ršumović.

Učesnici protesta "Ekološki ustanak" krenuli su potom u šetnju prema Vladi, odakle će, kako je najavljeno, otići do sedišta kompanije "Rio Tinto" u Resavskoj ulici, a potom pred zgradu Radio-televizije Srbije. (kraj) vip/and/nm

 

 

Share: