Nove pretnje novinarima

18:10 20. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je danas protestovala povodom pretnji i pritisaka kojima su novinari sve češće izloženi, ističući dva poslednja incidenta - lepljenje nacionalističkih plakata na kuću u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021 i vulgarne pretnje novinarki iz Inđije Verici Mariničić.

U noći između 17. i 18. aprila zid kuće u centru Novog Sada, u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021, oblepljen je nacionalističkim plakatima, ističe ANEM u saopštenju, i podseća da je taj portal preneo kako se lepljenjem plakata javno pohvalila desničarska organizacija "Tradicionalisti", koja tvrdi da su tom akcijom "poslali jasnu poruku svim autonomašima", i da će "uraditi sve" da spreče delovanje i ostvarivanje ciljeva "separatističkih organizacija na severu Srbije".

Iste noći, upozorava ANEM, novinarki iz Inđije Verici Mariničić, koja je i ranije zbog svog rada bila izložena pritiscima i napadima, upućena je nova, vulgarna pretnja.

ANEM u saopštenju ukazaje da se sve ovo dešava samo par dana nakon fizičkog napada na novinara Daška Milinovića i podseća da je demokratsko društvo nezamislivo bez medija koji odražavaju pluralističku prirodu društva i otvaraju prostor za najširu debatu o pitanjima od javnog interesa. (kraj) is/mr/dpv

Share: