Nema medijskog pluralizma

16:52 21. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Pozivamo Vladu Srbije da se povuče iz vlasništva nad medijima, stvarnim i prikrivenim, jer je to ključna tačka medijske reforme i propisana je zakonima usvojenim pre skoro sedam godina, budući da će samo primenom zakona svi mediji imati jednake uslove na tržištu, saopštila je Junajted medija koja upozorava na kršenja slobode medija u Srbiji.

Strah i autocenzura, koju je uspostavilo vladajući sistem kontrolom nad medijima, tako su duboko ukorenjeni u svaku poru društva, da sada svedočimo da nema nijedne štamparije koja bi pristala da štampa nove dnevne novine Nova, koje bi bile alternativa postojećim štampanim medijima, navodi se u saopštenju.

Pregovori sa komanijama, čiji je osnovni biznis štampanje dnevnih novina i magazina trajali su dva meseca. Politika, Borba, Ringijer Aksel Špringer, Kolor pres i Grafoprodukt davali su nam različita objašnjenja i niko nije prihvatio posao, ukazuju iz Junajted medije.

Od tišine do tvrdnji da "oni nemaju kapacitet" da prihvate posao, do "mašine su pokvarene", izgovori su za to da oni ne žele da prihvate posao, do onih koji otvoreno kažu da strahuju od reakcije vlasti.

Iako je najmodernija štamparska kompanija u Srbiji, kako Ringijer Aksel Špringer opisuje sebe, štampa 96 strana u punom koloru odjednom i 135.000 kopija novinara po satu, nisu prihvatili da štampaju novine Nova.

Da li je moguće da Ringijer nema kapacitet da štampa Novu, uz Blic, Kurir, Informer, Srpski Telegraf i Objektiv ili je urednička politika problem, upitala je izvršna direktorka Junajted Medije Aleksandra Subotić.

Imamo razloga da verujemo u istinitost odgovora, imajući u vidu da sve te štamparije imaju mogućnost za mnogo veće tiraže, dodala je.

To je dokaz nedostatka medijskog pluralizma u Srbiji. Vlasti su preuzele uredničku kontrolu nad svim TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom, državna kompanija Telekom je koristila ogroman novac da investira u infrastrukturu, sadržaj i kupovinu drugih operatora kako bi uspostavio dominaciju kablovskih kanala. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: