"U ovoj borbi nisi sama"

15:53 08. 05. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Performansom na Kalemegdanskoj tvrđavi danas je, povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika, obeležen početak kampanje "U ovoj borbi nisi sama". Cilj je podizanje svesti o toj bolesti. Na jedan dan je, pored spomenika "Pobednik", instalirana i "Pobednica" - simbol podrške svakoj ženi u Srbiji koja se bori protiv karcinoma jajnika.

Rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za radiologiju i onkologiju Davorin Radosavljević rekao je da karcinom jajnika ima visoku stopu smrtnosti, jer se u velikom broju slučajeva ne otkrije na vreme.

"Stoga je apel cele ove kampanje i svih nas da, pored toga što vodimo računa o inovativnim lekovima, radimo na podizanju svesti kako bi što više pacijentkinja lečenje započelo u ranoj fazi. Tu pre svega mislimo na redovne ginekološke preglede koji dovode do ranog otkrivanja te bolesti koja ima tihe simptome i može daa se zameni s drugim tegobama", rekao je Radosavljević.

U Srbiji se godišnje registruje 800 novih slučajeva obolelih od karcinoma jajnika, a više od 450 pacijentkinja izgubi bitku s bolešću.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da su na listi lekova u Srbiji dva inovativna leka za karcinom jajnika, koji značajno produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života pacijentkinja. (kraj) vbr/lč/nm

Share: