Kovid uticao na HIV pacijente

15:49 16. 05. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Na Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a, Udruženje građana Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" organizovalo je u centru Beograda akciju kojom su odali poštu umrlima od te bolesti i zatražili od zdravstvenih vlasti da pronađu način da se nastavi redovan rad s pacijentima obolelim od HIV-a i hepatitisa.

Bratislav Prokić iz Udruženja je rekao da su uputili proglas Ministarstvu zdravlja i direktorima i načelnicima infektivnih klinika, sa zahtevom da se pronađe način da se nastavi s redovnim pregledima osoba s HIV-om i virusnim hepatitisima, koje je prekinuto od početka epidemije.

Infektolog Dubravka Salemović istakla je da su pacijenti s HIV-om, kao i većina drugih hroničnih bolesnika, propatili zbog pandemije, s tim što je Infektivna klinka Kliničkog centra Srbije pokušala da podelom odeljenja na one za lečenje HIV-a i kovida donekle reši taj problem.

"Vreme je da se vratimo normalnim poslovima i da odeljenje za HIV proradi punim kapacitetom. Proteklih sedam dana ne primamo kovid pacijente i to je prvi korak koji smo napravili da se odeljenje vrati redovnom radu", rekla je Dubravka Salemović. (kraj) is/ivt/nm

Share: