Postupak protiv Ministarstva

16:44 18. 05. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Zaštitnik građana pokrenuo je danas postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Srbije na osnovu pritužbe Vojnog sindikata Srbije da je u toku obavezna vakcinacija pripadnika Vojske Srbije koju, kako navode, "po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sprovode sve celine Vojske Srbije".

U saopštenju iz kancelarije Zaštitnika navedeno je se od Ministarstva odbrane zahteva da se u roku od 15 dana izjasni o tim navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o navodima Sindikata da se pripadnicima Vojske Srbije koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju.

"Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena", naglasio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić. (kraj) vip/dpv

Share: