Ne menjati Ustav

17:36 21. 05. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Predložena rešenja Ministarstva pravde u Nacrtu predloga izmene Ustava u domenu sudstva su takva da struka zaključuje kako je bolje da se Ustav ne menja u tom segmentu nego da se menja tako da umanjuje dostignuti nivo nezavisnosti sudstva u Srbiji, izjavila je danas predsednica Društva sudija Srbije (DSS) Snežana Bjelogrlić.

Ona je na onlajn konferenciji "Položaj sudstva u sistemu podele vlasti", u organizaciji Društva sudija Srbije i Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), istakla da se tokom priprema Nacrta predloga "iskristalisala namera izvršne vlasti da sudstvo putem drugih mehanizama potčini političkom delu vlasti umesto da ga depolitizuje".

Bjelogrlić je ocenila da je proklamovan stav da se nezavisnosti sudstva daje prevelik značaj umesto da se jača odgovornost i efikasnost.

Ona je dodala i da je sudstvu zamereno da ga karakteriše "cehovska zatvorenost" i da se javnosti nametala slika kako su u realnom životu sudije nedodirljive, zbog čega građane "nema ko da brani od sudija" i da je neophodno, preko narodnih poslanika, uvesti eksternu kontrolu sudske vlasti. (kraj) vip/bdb/dpv

Share: