Romi su potencijal

19:51 25. 05. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Prvo predstavništvo Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC Srbija) i novo sedište Fonda za obrazovanje Roma (REF) otvoreno je u Beogradu; predsednik Srbije srećan je što Srbija može da se bori za inkluziju Roma, za različitost i sve ljude koji ne predstavljaju većinu.

Predsednik je dodao da danas ne želi da govori o ranjivosti, već da vidi potencijal.

"Romi danas predstavljaju najmlađe stanovnistvo, imamo mnogo mladih talentovanih ljudi, umetnika, naučnika, radnika", rekao je Vučić, najavljujući da će u javnoj upravi biti zaposleno 100 Roma.Zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo Aleksander Soroš izjavio je da su njegov otac Džordž i on nastojali da unaprede romsko obrazovanje, kulturu, romsko vođstvo i ekonomsko preduzetništvo, zahvalan što je danas u velikoj meri ojačan njihov trud.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je ta zemlja posvećena pomoći Romima, posebno u vreme pandemije, i da se tokom predsedavanja EU borila protiv diskriminacije, predrasuda i širenja lažnih vesti.Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da su Romi najveća manjina, ali ujedno i najranjivija. Kako kaže, 30 miliona evra izdvojeno je za rešavanje stambenog pitanja, zapošljavanja i obrazovanja Roma u Srbiji. (kraj) lj/and/nm

Share: