Danas slavi 24. rođendan

08:23 09. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Na današnji dan 1997. godine izašao je prvi broj lista Danas, saopštila je redakcija, ističući da je ovog 9. juna, 8.652 dana i brojeva kasnije, za čitaoce pripremila specijalni rođendanski broj, poklone, novi dizajn sajta i novina, kao i novu video reklamu.

U prvom broju te davne 1997. godine redakcija je u uvodniku napisala:

"Kažu nam da nije dobro vreme za start novih novina. Narod nema novca, leto je na pragu, a kiosci štampe već su odavno prebukirani. U pravu su. Kažu nam da je teško, gotovo nemoguće, opstati ako iza lista ne stoji ni vlast, ni opozicija, ni Brisel, ni Vašington, ni policija, ni trgovci belim robljem i žitom, ni biznismeni sa političkim ambicijama. Opet su u pravu“.

Godine 2021. Danas i dalje izlazi, sa istom misijom, trudeći se da poštuje sve profesionalne standarde i bavi se ozbiljnim i kritičkim novinarstvom kako je zacrtano od prvog broja.

U proteklih godinu dana, rad redakcije je nastavio da bude na meti kritika najviših državnih zvaničnika, a kao jedan od pritisaka na medije su i brojne tužbe pristigle protiv sadržaja našeg lista.

Uprkos tome, list Danas je nastavio sa tendencijom rasta broja prodatog tiraža i posećenosti sajta.

Portal Danasa u proteklih godinu dana svrstao se u 15 najposećenijih sajtova u Srbiji, prema podacima agencije za merenje Gemius.

Redakcija lista Danas u proteklih godinu dana dobila je nagradu za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac“.

Portal Danasa dobio je priznanje magazina PC Press za jedan od pet najboljih informativnih portala, a u regionalnoj anketi koju je organizovao Media Daily osvojio je sedmo mesto.

Od prethodnog Dana lista do danas naučili smo kako redakcija može da funkcioniše i sa radom od kuće, digitalizovali smo kompletnu arhivu od prvog broja, a nažalost ostali smo i bez dva osnivača.

U toku proteklih 12 meseci preminuo je direktor Danasa Dušan Mitrović i prvi i glavni i odgovorni urednik lista Grujica Spasović.

Danas, povodom 24 godine postojanja, list Danas je osvanuo na kioscima u novom ruhu, a unapredili smo izgled i našeg portala danas.rs.

Povodom 24 godina postojanja, danas je premijerno prikazana nova igrana reklama.

U specijalnom rođendanskom broju, osim bogatog sadržaja, čitaoce očekuju i pokloni u vidu besplatnog koda za online preuzimanje četiri elektronske knjige, u saradnji sa Lagunom i Novinarnicom.

U okviru akcije Čitanja nikad dosta, u periodu između maja i juna Danas će podeliti više od 3.000 knjiga izdavačke kuće Dan Graf.

Neka od izdanja su već poklonjena članovima Kluba čitalaca Danasa, ljubiteljima Booka naslova, a više od 70 biblioteka u Srbiji obogatiće svoj katalog, zahvaljujući nominacijama čitalaca Danasa.

List Danas od marta ove godine posluje u okviru United Media. U portfoliju izdavača lista Dan Grafa izlazi i besplatni mesečni magazin City Magazine. (kraj) def

Share: