Tortura u zatvorima

16:09 26. 06. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ustav Srbije i brojni međunarodni akti jamče nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čoveka i garantuju da niko ne sme biti izložen mučenju ili okrutnom, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Ustanove u kojima se nalaze lice lišena slobode pogoduju različitim vidovima torture i drugih oblika zlostavljanja, jer su ta mesta zatvorenog tipa, te sve što se dešava u njima odvija daleko od očiju javnosti, navodi se u saopštenju.

Pašalić je ukazao da poseban značaj u sprečavanju torture imaju vansudska sredstva preventivnog karaktera koja se zasnivaju na posetama ustanovama u kojima se nalaze lica lišena slobode i kontroli načina postupanja prema njima.  

Zaštitnik građana je, obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), tokom 2020. godine obavio 85 poseta ustanovama u kojima se nalaze ili se mogu naći lica lišena slobode i 18 nadzora nad postupcima prinudnih udaljenja stranaca, te uputio 344 preporuke za otklanjanje utvrđenih nedostataka i unapređenje stanja u toj oblasti. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: