Ključna primena zakona

14:05 20. 07. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Postojeći zakonski sistem je potpuno dovoljan da se obezbedi adekvatno okruženje za bezbedan rad novinara, ali je ključni problem primena zakona i volja da se zakoni sprovedu u delo. To je u debati o slobodi medija izjavila istraživač i pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marija Babić.

Ona se pozvala na analizu Indikatora za nivo slobode medija i bezbednosti novinara u 2020. i ukazala na manjkavosti u primeni zakona, posebno kada su po sredi procesuiranje za krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinara i pojam pretnje.

"U praksi se često dešava da tužilašto pretnju usko tumači, i u obzir uzima samo direktne pretnje, ali ne i indirektne, koje takođe mogu da ugroze bezbednost", upozorila je Babić.

Istraživač i pravnik NUNS-a Rade Đurić ukazao je na ogroman problem naglog uzleta takozvanih SLAPP tužbi, koje je opisao kao tužbe protiv učešća javnosti, novinara i medija.
U javnoj debati, u organizaciji NUNS-a i regionalne "Safe Journalist mreže", učestvovao je i direktor te mreže i Udruženja novinara Severne Makedonije Dragan Sekulovski, koji je ocenio da se u proteklih nekoliko godina situacija dramatično pogoršala kada je reč o bezbednosti novinara.

I Tamara Koštro Ćurčić iz Odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji za medije i komunikacije je predočila da je u 2020. zabeležen veliki broj napada na novinare. Istakla je, istovremeno, da je sprovođenje Medijske strategije u Srbiji ohrabrujuće, ali i da to su početni koraci.

Javnu debatu otvorila je pomoćnica ministarke kulture i informisanja Slavica Trifunović, porukom da se za slobodu medija treba boriti "koliko god puta je to potrebno". (kraj) zvs/mr/nm

Share: