Protiv prodaje Instituta

16:06 01. 11. 2021. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Više organizacija usprotivilo se prodaji Instituta "Jaroslav Černi", najstručnijeg instituta u Srbiji u oblasti upravljanja vodama i saopštilo da je pokrenuta peticija na platformi "Kreni pokreni" koju mogu da potpišu svi građani koji žele da kažu "ne" privatizaciji te institucije.

Aktivstkinja Inicijative "Pravo na vodu" Iva Marković podseća da taj institut ima posebne informacije koje ne bi smele da pređu u privatne ruke.

Hidrolog Nacionalne ekološke asocijacije Branislav Božović objasnio je da je "Jaroslav Černi" tekovina civilizacije po kojoj je Srbija bila poznata u celom svetu.

Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ukazao je na to da javnosti nije poznato da li je poštovana pravna procedura oko prodaje Instituta, zbog čega je RERI podneo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. "Predlažemo da se Institut proglasi strateškim značajem, što znači da se može prodati najviše 29 odsto kapitala, a da većinski deo ostane u rukama države i da se pre prodaje mora konsultovati struka", naglasio je Rajić. (kraj) vbr/kt/nm

Share: