REM izbegava zakonsku obavezu

18:22 01. 11. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Biro za društvena istraživanja (BIRODI) optužio je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da je današnjom odlukom izbegao zakonsku obavezu da utvrdi da li su Radio-televizija Srbije (RTS) i Pink tokom izveštavanja o predsedniku Republike u centralnim informativnim emisijama tokom septembra prekršili Zakon o elektronskim medijima.

Kako se objašnjava u saopštenju, periodični BIRODI monitoring medija je pokazao da stepen pozitivnog predstavljanja predsednika Srbije u dnevnicima RTS-a od 86 odsto i Pinka od 94 odsto predstavlja način izveštavanja koji pre liči na reklamiranje, pa je ta nevladina organizacija uputila prijavu REM-u da, shodno svojoj obavezi i metodologiji, utvrdi da lije prekšen član 47 stav 1 u delu objektivnosti i potpunosti informisanja.

"Umesto precizne analize medijskog izveštavanja dva navedena pružaoca medijskih usluga koja bi potvrdila ili demantovala nalaze, Savet REM-a se opredelio za pravnu fintu kako bi izbegao analizu i pozvao se na stav da 'prekomerno pozitivno predstavljanje' nije zakonska kategorija, te da nemaju obavezu da pokrenu postupak", ukazao je BIRODI. (kraj) is/dal/nm

Share: