Politika otela novinarstvo

22:47 03. 11. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Nezavisni mediji u Srbiji imaju probleme zbog svog profesionalnog rada, kao i sa raznim vrstama pritisaka iza kojih, na ovaj ili onaj način, stoji država, ocenili su večeras učesnici konferencije SEEMF:Lekcije naučene tokom pandemije, na panelu "Mediji i politika u Srbiji", u organizaciji Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO).

Predsednik državne komisije za ispitivanje ubistava novinara Veran Matić ukazao je da je pre demokratskih promena u Srbiji 2000. godine bilo više od 90 emitera udruženih u Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija (ANEM), koji su se mogli nazvati profesionalnim, a danas je mali broj medija za koje se to može reći.Taj balans je odavno izgubljen, imamo situaciju u kojoj gotovo da su profesionalni mediji postali oaze, mala ostrva, bore se za svoj opstanak na najrazličitije načine, a sa druge strane vode bitku za bezbednost svojih zaposlenih, ukazao je Matić. 

Direktor i glavni urednik novinske agencije FoNet Zoran Sekulić je ocenio da je u Srbiji politika otela novinarstvo, i to dobrim delom zbog toga što je novinarstvo na to pristalo dobrovoljno - "jedan deo je otet zato što se predao bez borbe, a jedan deo zato što je bio prinuđen".

Kako je istakao, u današnjem društvu u Srbiji činjenice ne zanimaju nikoga, jer se ljudi opredeljuju po emocijama i uverenjima, na osnovu pisanja medija. (kraj) dar/dal/dpv

Share: