Apel vatrogasaca

12:25 11. 12. 2021. FoNet | Desk

BEOGRAD - Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović apelovao je danas na građane da tokom grejne sezone, kada je povećan broj požara sa najtežim posledicama u prestonici, ne ostavlјaju bez nadzora elektro-uređaje, kao i da povedu računa o starijim sugrađanima koji su u tom periodu najugroženiji, saopštio je MUP Srbije.

"U toku predstojećih praznika, kao i svake godine, u Republici Srbiji imamo povećan broj požara na građevinskim objektima, pre svega na stambenim, koji su uzrokovani lјudskim faktorom. Nemar, nepažnja, ponekad i namera izazivaju ove požare. Svi elektro-uređaji koje koristimo u domaćinstvu su potencijalni izazivači, kao i otvoreni plamen. Kad tome dodamo i novogodišnje ukrase koji koriste električnu energiju opasnost je još veća", rekao je Majstorović.

Apelovao je na sugrađane da u narednom periodu povedu računa o korišćenju ukrasa na zavesama i jelkama i naglasio da obavezno pre upotrebe provere da li su ispravni.

"Nove ukrase treba da kupuju u prodavnicama koje izdaju atest, a najbitnije je da nikako, nijedan elektro-uređaj, pa tako ni ukrase, ne ostavlјaju bez nadzora po napuštanju prostora".

Majstorović je istakao da je, nažalost, u Republici Srbiji, i protekle i ove godine, povećan broj smrtno stradalih osoba u požarima.

"Većinom su to naši stariji sugrađani. Ovog puta apelujemo na mlade da povedu računa o njima na taj način što će otkloniti sve potencijalne opasnosti koje mogu da izazovu požar, kako bi se smanjio broj smrtno stradalih", naglasio je Majstorović. (kraj) dep/dpv

Share: