Poslednji čin Jugoslavije

22:04 20. 12. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Završetkom Hladnog rata, Jugoslavija je izgubila važnost za Zapad, ali je nastavljena podrška nastavku njenog postojanja, doduše, uglavnom deklarativna, rečeno je tokom panel diskusije „Poslednji čin Jugoslavije - 30 godina kasnije. Pouke za Evropu danas“, organizovane povodom tri decenije od ostavke saveznog premijera Anta Markovića.

Istoričar Josip Glaurdić izjavio je da na Zapadu nije postojala volja da vojno inteveniše, kao što je učinio u Iraku, niti da Markovićevu vladu podrži finansijskom injekcijom.

Sociolog Jovo Bakić je rekao da je Milošević imao podršku Zapada kada se pojavio na političkoj sceni, jer je Jugoslavija još bila potrebna, pošto je Berlinski zid tek trebalo da bude srušen. Podsetio je da je Milošević od prvog dana napadao Markovića, kao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i slovenačko rukovodstvo.

Istoričar Tvrtko Jakovina je rekao da je Marković dolaskom na premijersku funkciju doneo neverovatan optimizam, uz beskrajnu veru da će ekonomija preokrenuti stanje u Jugoslaviji, ali da se nije razumeo u finese političkog života, uz preveliku veru u neke dogovore s vojskom.

Etnolog Ivan Čolović je naveo da se krajem osamdesetih u Srbiji tvrdilo da narod može da se izjašnjava o raznim temama, za šta mu nisu potrebni posrednici kao što su parlament ili partije, pa će „i Ustav narod da napiše“. (kraj) drp/nm

Share: