Kao u Sahari

15:45 31. 03. 2022. FoNe/Karakter

BOR - Krivelj je selo koje umire sa živim ljudima, posle dolaska Ziđina ovde više nema života, tvrdi Zoran Vojinović, žitelj ovog sela koje je šest kilometara udaljeno od Bora.

Nisu meni krivi Kinezi, meni su krivi moja država i ova vlast koja bi trebalo da me zaštite. Cela Istočna Srbija je pod kineskim istraživanjem rudnih bogatstava", izjavio je on za magazin Karakter.    https://karakter.rs/drustvo/post/cekajuci-godoa-docekali-zidin/

"Nas su izdali predsednik Vučić i premijerka Brnabić, a ne Kinezi", ocenio je Vojinović, dok Đorđe Anđelić iz Oštrelja upozorava da je ovo selo postalo prava Sahara zbog otrovnih čestica koje dolaze iz rudnika.

Situacija je sve alarmantnija, naglasio je Anđelić i dodao da Ziđin nema nikakve kočnice da proširuje proizvodnju, bez obzira na to da li postoje neki prirodni limiti.

Najveći strah kod meštana sela u okolini Bora izaziva činjenica da Ziđin najavljuje enormno povećanje proizvodnje, bez obzira na to što i trenutni obim njihovog poslovanja izaziva ozbiljne posledice po ljude i okolinu.

Slali smo apele i svim državnim institucijama, do vrha naše vlasti, do Aleksandra Vučića, ali nema nikakvih odgovora, ukazao je Anđelić.

On je istakao da su zbog toga žitelji najugroženijih sela Krivelj, Oštrelj, Slatina, Bučje, Metovnica i Brestovac, u kojima živi 4.000 do 5.000 ljudi, formirali zajedničku radnu grupu.

"Nastavićemo da se zajedno borimo”, najavljuje Anđelić, dok Miodrag Živković iz sela Slatina potvrđuje da su stanovnici ovog kraja u velikom problemu.

"Ne samo što smo zdravstveno ugroženi, nego su nam uzeli zemlju i odbijaju da nam je plate po normalnim cenama, po ceni koju je propisala Poreska uprava. O ekologiji da ne govorim", ukazao je Živković.

Prema pisanju magazina Karakter, Borani sve više pominju predstojeće izbore, neki su se i po prvi put uključili u izbornu trku, ne mogu više da čekaju i procenjuju da će ovo biti najneizvesniji izbori u Boru u protekle dve decenije. (kraj) def

Share: