Godišnjica Putnikove smrti

12:36 17. 05. 2022. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom 105. godišnjice smrti vojvode Radomira Putnika, da su lik i delo jednog od najvećih imena srpske vojne istorije i danas svojevrsni putokaz srpskim vojnicima u vernoj službi otadžbini.

"On je predvodio srpsku vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka srpske istorije, izvojevao mnoge bitke za naš narod u balkanskim i Prvom svetskom ratu nad daleko nadmoćnijim neprijateljima. Osim neophodne hrabrosti, upisao se u svetsku istoriju kao jedan od najvećih vojskovođa upravo i zbog činjenice da je bio nenadmašan strateg", rekao je Stefanović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, on je takođe podsetio da, radi očuvanja Putnikovog nasleđa zbog budućih generacija, Škola nacionalne odbrane od prošlog leta nosi njegovo ime i da je nedavno na Vojnoj akademiji otvorena njegova spomen-sobu, kako buduće generacije srpskih oficira nikada ne bi zaboravile kakvi su heroji, velikani gradili srpsku vojsku.

"U njoj se nalaze Putnikove lične stvari, koje nam je darovao njegov praunuk Zoran Ivković, koji je poklonio, takođe, i Vojnom muzeju zaostavštinu svog slavnog pretka. Kako je voleo da kaže, smatrao je da to nije samo njegova, već zaostavština celog srpskog roda“, rekao je ministar Stefanović. (kraj) dar/dj

Share: