Nova Vlada da uredi namete

14:13 08. 06. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Nova Vlada Srbije trebalo bi da visoko na listu prioriteta stavi uspostavljanje javnog elektronskog Registra neporeskih nameta, koji bi funkcionisao po principu "ako nije upisano u registar, ne treba da se plaća", izjavio je za FoNet potpredsednik Saveza za fer konkurenciju organizacije NALED i partner u kompaniji KPMG Igor Lončarević.

On je ukazao na podatak da je tokom "Projekta za reformu neporeskih prihoda" izrađen i predstavljen Registar neporeskih nameta u kome je popisano više od 2.000 neporeskih nameta - naknada, taksi i parafiskala - koji se u Srbiji naplaćuju na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

"U prethodnoj godini je naplaćeno preko 160 milijardi dinara neporeskih nameta", naglasio je Lončarević i poručio da je od izuzetnog značaja za građane i privredu da se uspostavi javni registar u kome bi oni na jednom mestu mogli tačno da vide kome plaćaju određenu naknadu, u kom roku, kao i kojim je zakonskim ili podzakonskim aktom ta obaveza nametnuta. (kraj) vip/mr/dj

Share: