Kako je zaštićen sistem RGZ?

08:46 05. 07. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) zatražili su danas, u otvorenom pismu, od direktora te institucije Borka Draškovića, a povodom hakerskog upada u sistem, da odgovori da li su korišćeni besplatni i jeftini zaštitni programi i da li su softveri koji su plaćeni milionima evra imali u svom sastavu i adekvatne zaštite.

Priča o brojnim servisima koji su na platformama RGZ je zaista odvalačenje pažnje sa krucijalnih pitanja, a ona se tiču najznačajnijeg dela RGZ - baze katastra nepokretnosti. Pored toga, otvoreno je i pitanje bezbednosti i zaštite svih softvera, servera, kao i personalnih radnih stanica na kojima poslove obavljaju zaposleni službenici, ukazuju sindikati.

Kako ističu, ono što je lako zaključiti jeste da su programi zaštite i antivirusi koji su instalirani bili neadekvatni i nedovoljni da zaštite ceo sistem, a pitanje je da li je na bezbednost sistema uticala činjenica da su softvere izrađivale IT kompanije iz nekih susednih zemalja, iako je Srbija lider u ovom delu Evrope u oblasti informacionih tehnologija. (kraj) vbr/dal/dj

Share: