Prijava protiv NN učinioca

15:19 11. 08. 2022. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas je povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Danas u kojem je iznet podatak o adresi stana predsednika Republike, saopštio da će nadležnom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv NN učinioca zbog neovlašćenog prikupljanje ličnih podataka.

U saopštenju poverenik je, kao državni organ nadležan za zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji, podsetio da je zaštita podataka o ličnosti građana u Srbiji regulisana Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji predviđa i posebne slučajeve obrade podataka o ličnosti, među koje spada i obrada ličnih podataka u svrhe novinarskog istraživanja i objavljivanja informacija u medijima.

"U odnosu na obradu podataka o ličnosti u tekstu lista Danas primenjuju se odredbe glava II do VI i članovi 89. do 94. Zakona, koji regulišu: načela obrade podataka o ličnosti, prava lica na koja se podaci odnose, obaveze rukovalaca i obrađivača podataka, i status i ovlašćenja poverenika", navodi se u saopštenju. (kraj) vbr/dj

Share: