Laureati nagrade"Braća Karić"

19:03 19. 09. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD -  Fondacija ”Braća Karić” dodelila je večeras jubilarne 25. nagrade, na osnovu odluke Upravnog odbora da ove godine odabere izuzetne ličnosti, stvaraoce, vizionare, humaniste, ljude koji svojim delima stvaraju bolju budućnost Srbije, Evrope i sveta, ističe se u saopštenju Fondacije.

Za kulturu i umetnost, laureati su Soboda Mićalović i Vojin Ćetković, a za naučni i istraživački rad, prof. dr Dragan Švarc, prof. dr Nebojša Tasić i prof. dr Stipislav Jadrijević.

Za sport laureati su olimpijci Milica Mandić, Jovana Preković, Tijana Bogdanović, Damir Mikec, Zurabi Datunašvil, Milenko Sebić, Vaterpolo reprezentacija Srbije, Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije i Basket reprezentacija Srbije i praolimpijci Nada Matić, Borislava Perić Ranković, Dragan Ristić, Zdravko Savanović, Laslo Šuranji i Željko Dimitrijević.

Za jačanje demokratije, mira, saradnje i prijateljstva među narodima laureat je Milan Kučan.

Prema saopštenju, njemu je nagrada pripala za "afirmaciju filozofije političkog dijaloga, istrajnost u primeni etičkih načela jednakosti i ravnopravnosti i zasluge u obnovi i negovanju plodotvornih kooperacija unutar evropskog političkog prostora".

Osnivač nagrade Bogoljub Karić u saopštenju ističe da je još pre tri decenije došao na ideju o nagradi, čiji će laureati biti "zlatna slova jedne drugačije istorije Srbije".

Kako je objasnio, poželeo je da stvori "još jednu generaciju veličanstvenih umova, naših savremenika koji svoj rad, svoj život, svu svoju snagu nesebično poklanjajuju svojoj otadžbini".

"Oni su svetionici na mapi Evrope i sveta. Oni su, posle svih ovih godina, porodica velikana okupljena oko Nagrade 'Braća Karić'“, zaključio je Bogoljub Karić. (kraj) def/bdr

Share: