Sudije kao birokrate

13:50 13. 10. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD -  Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković ocenio je danas da sudije u Srbiji sebe ne percipiraju kao vlast, već kao deo birokratskog aparata.

"Naše sudije se ne osećaju kao vlast, već kao birokrate, kao deo izvršne vlasti koja se razlikuje od uprave po tome što rešava predmete u spornim pitanjima", rekao je Marinković na skupu "Šta nam pravosudna kultura govori o stanju pravosuđa u BiH, Severnoj Makedoniji i Srbiji", u okviru konferencije "Pavosudna komunikacija i bezbednost novinara".

Asistent sa Pravnog fakulteta u Skoplju Denis Prešova rekao je da je tokom jednog istraživanja pitao one koji se pripremaju da budu sudije koja je glavna grana vlasti i da su oni rekli - zakonodavna ili izvršna i da je tek manjina rekla da su sve tri grane vlasti jednake. 

"Naša zakonodavstva i ustavi su među najboljima, a praksa nam je loša. Pa u čemu je problem, u mentalitetu", ocenio je Marinković.

On je ukazao da je potrebno bolje obrazovanje onih koji će raditi u pravosuđu i usađivanje važnosti ljudskih prava još na fakultetu, negovanju svesti da je sudstvo vlast, te istakao da predmet ljudska prva mora biti deo Pravosudnog ispita. (kraj) vbr/and/bdr

Share: