U skladu sa zakonom

13:09 24. 10. 2022. FoNet | Desk

ŠABAC - Otpad skladištimo u skladu sa domaćim zakonskim regulativama i u skladu sa najboljom praksom u Evropi, ističe danas u saopštenju šabačka kompanija Eco Lager, koja je otvorena da pokaže svoje kapacitete da bi svi zabrinuti mogli lično da se uvere kako se taj process odvija.

Investirali smo više od tri miliona evra u pripremu i opremanje skladišta i taj posao obavljamo u skladu sa svim domaćim zakonskim regulativama i najboljom praksom u Evropi, kažu u kompaniji Eco Lager, oko čijeg se poslovanja u Šapcu proteklih dana digla prašina u medijima.

Opasan industrijski otpad, kako objašnjavaju u kompaniji, skladišti se u propisnoj ambalaži, obeležen je i razvrstan prema sastavu i poreklu i odložen u fizički odvojene boksove paletnog regalnog skladišta.

Tečni materijali se primaju i skladište u zatvorenoj ambalaži, kao što su metalna i plastična burad i kontejneri, a čvrsti u plastičnim džampo vrećama. Sve je dodatno zaštićeno streč folijama, ističe se u saopštenju kompanije Eco Lager, koja je ogranak Elixir Zorke.

Skladište je opremljeno armirano betonskom tankvanom, pokretnim tankvanama, kao i rezervnom ambalažom i adsorbensima sa velikim upijajućim kapacitetom za slučaj oštećenja ambalaže i procurivanja.

Sve operacije prijema, skladištenja i otpreme otpadnih materijala se odvijaju u zatvorenom prostoru i na potpuno bezbedan način, bez mogućnosti bilo kakve kontaminacije žitotne sredine ili radnog prostora unutar skladišta, napominju u kompaniji Eco Lager. (kraj) def

"Od kada ga uskladištimo, mi, prema zakonskim odredbama, imamo rok od godinu dana da taj otpad držimo kod nas, i u tom roku imamo obavezu da ga finalno zbrinemo", naglašava Igor Radoš iz kompanije Eco Lager.

Kao skladišteri, u procesu trajnog zbrinjavanja opasnog otpada sarađujemo sa više domaćih kompanija koje obavljaju finalno zbrinjavanje, ali deo i izvoze, u zavisnosti od vrste otpada.

Radoš ističe da Srbija ne uvozi otpad iz Evropske unije (EU), već svoj otpad izvozi u EU zato što još nema dovoljne sopstvene kapacitete za tretman i iskoričćenje otpada.

Što se tiče vrste otpada, u kompaniji preciziraju da su to uglavnom motorna ulja, farbe, lepkovi, pigmenti, razne hemikalije, istrošene baterije, lekovi, pa i pelene kojima je istekao rok.

To je i otpad od tretmana otpadnih voda, voda od pranja rezervoara, cisterni, metalne i plastčne ambalaže, primarna i transportna ambalaža i ostali materijali koji su iz raznih razloga kontaminirani opasnim materijama.

Prema rečima menadžera regulatornih poslova u kompaniji Jovane Petrović, opasan otpad ne sme da se odlaže na sanitarne deponije, već mora da se čuva u propisanoj ambalaži i u namenskim zatvorenim skladištima do finalnog zbrinjavanja.

Na taj način se štiti zdravlje ljudi i životna sredina. To je zakonom uređeno u Srbiji, po ugledu na evropsku regulativu, istakla je Petrović i naglasila da je kompanija otvorena da pokaže svoje kapacitete da bi svi zabrinuti mogli lično da se uvere kako to se taj process odvija.

Ona obrazlaže da je poenta u tome što se na ovaj način opasan otpad drži u kontrolisanim tokovima i naglašava da kompanija svu dokumentaciju može dostaviti na uvid zainteresovanim stranama.

Ceo kompleks je pokriven video nadžorom, hidrantskom mrežom i sistemima protivpožarne zaštine, uključujući i sopstvenu vatrogasnu jedinicu sa 20 zaposlenih.

Da bi dobili dozvolu za rad, moramo da pribavimo i izradimo mnoštvo planskih dokumenata i dokažemo primenu svih naloženih mera kojima potvrđujemo da smo obezbedili sve uslove za kvalitetno čuvanje otpada, dodaje Radoš.

On potpuno razume bojazan, i prvu reakciju javnosti i objašnjava da ovo nije deponija, već su po sredi objekti čvrste gradnje koji imaju urednu upotrebnu dozvolu.

Predmet smo redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola, kaže Radoš i podseća da je Ministarstvo zaštite životne sredine samo ove godine u više navrata dolazilo u proveru.

Share: