Dan prevremeno rođenih beba

15:57 17. 11. 2022. FoNet/Institut za neonatologiju

SRB-BEOGRAD - Jedna od 10 beba rodi se pre vremena širom sveta, u Srbiji to je preko 4.000 prevremeno rođene dece godišnje, a njihovo lečenje zahteva hitnost, jer je složeno i dugotrajno i njihov razvoj nije bez rizika, rako da su njihovim porodicama potrebni pomoć i ohrabrenje.

Ovom porukom na ulazu Instituta za neonatologiju u Beogradu počelo je obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođenih beba, 17. novembra, kao i pres-konferencija na kojoj su govorili direktorka Instituta Radmila Mileusnić Milenović, predstavnica Udruženja roditelja prevremeno rođene dece "Mali div" Vera Bikicki Ivezić, i predstavnica UNICEF Jelena Zajeganović.

Direktorka Instituta Radmila Mileusnić Milenović, rekla je za FoNet da je prioritet Instituta neprestano stručno usavršavanje medicinskog osoblja, nabavka nove, savremene opreme i uključivanje roditelja u negu prevremeno rođene dece, jer se neonatologija kao oblast medicine i dalje razvija. Takođe, jedan od izazova je razvoj Banke mleka koja u Institutu postoji duži niz godina.

Dodala je da Institut ima i 10 novih inkubatora, a ukupno 103, kao i savremenu aparaturu i sve što je vezano za tehniku i tehnologiju Instituta, a sve uz pomoć Ministarstva zdravlja, UNICEF-a i drugih organizacija, roditelja i lica koji svojim donacijama pomažu Institutu. (kraj) dar/tj/bdr

Share: