Zoranu Sekuliću "Vitez poziva"

14:22 10. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Bez slobodnih i odgovornih novinara i medija nema slobodnog građanina, demokratije, institucija, pravne države, podele vlasti, nema stabilnosti, ni trajnog mira, izjavio je danas glavni i odgovorni urednik FoNeta Zoran Sekulić, koji je uz Ljubomira Simovića, Dragana Delića, Gordanu Matković i Zorana Stamatovića dobitnik priznanja "Vitez poziva".

Na ceremoniji u Narodnom pozorištu, Sekulić je naglasio da je velika čast, ponos i odgovornist biti "Vitez poziva" i da to priznanje doživljava kao podršku i snažnu poruku da univerzalne vrednosti slobode, slobode misli, govora i medija, na kojima počiva moderna evropska civilizacija, u Srbiji moraju biti odbranjene.

U ovom svečanom trenutku, bilo bi neprikladno da nabrajam sve probeme sa kojima su suočeni profesionalni i odgovorni novinari mediji u Srbiji, istakao je on.

Zato i neću govoriti o vređanju, pritiscima, pretnjama i napadima, kontroli, banalizaciji i primitivizmu. Ni o ukidanju prostora za javni kritički dijalog, marginalizovanju najboljih, endemskoj servilnosti i kukavičluku, kršenju zakona, nastavio je Sekulić.

On je konstatovao da problemi slobode medija i slobode izražavanja kroz vreme menjaju samo formu, intenzitet i mehanizme uticaja, od onih opasnih po život, do nevidljivih i bez otisaka prstiju.

Ne verujem u stabinost i održivost rešenja prečicom, jer se do njih uvek dolazi žrtvovanjem demokratskog poretka, dodao je Sekulić.

Istakao je da građani zaslužuju bolje medije, novinare koji rade u javnom interesu, a vlasnike koji znaju meru javnog i legitimnog poslovnog interesa.

Srbija ima novinare i urednike dorasle tim ciljevima, samo ih treba pustiti da rade slobodno, profesionalno i odgovorno, poručio je Sekulić. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: