Uspon i pad ebmahada

15:21 28. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Kao što se menjala država između dva svetska rata, tako se transformisala i njena diplomatija, a glavno pitanje loma bilo je u odnosu prema pokretu Draže Mihailovića i propartizanskih glasova, koji su polako preuzimali uticaj, izjavio je FoNetu bivši diplomata Duško Lopandić govoreći o svojoj novoj knjizi "Uspon i pad embahada".

Lopandić je naveo da je ovo nastavak njegovih ranijih knjiga o diplomatiji Srbije "Poslužiti svome dragom otečestvu" i "Vreme sjaja i tame", ali sa fokusom na Drugi svetski rat i transformaciju države i diplomatije tokom rata, odnosno o nedovoljno istraženom periodu kraljevske diplomatije tokom izbegličke vlasti u Londonu.

Diplomatija je funkcionisala u teškim uslovima, a onda se pojavljuje i nova vrsta pokreta otpora, odnosno transformacije kada Josip Broz Tito preuzima državu i vladu, dodao je on. 

Naša diplomatija se transformiše drastično, dolazi do velikog loma u kontinuitetu, iako je to manje-više ista država Jugoslavija. Posle Drugog svetskog rata dolazi do gotovo potpune promene, rekao je Lopandić.U suštini to je velika tragedija generacije, ako govorimo o diplomatiji, rekao je on i naveo primere Jovana Dučića koji je iz Madrida prešao u Lisabon, odnosno Ive Andrića koji nije pregovarao o Trojnom paktu, ali je bio u centru zbivanja u Berlinu, a fascinantno je koliko je imao mudrosti i sreće da na kraju ne bude kriv nikome i ostane čist u tim dramama. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: