Opsesija o specijalcima

15:05 29. 01. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - U javnosti i među političarima postoji opsesija o tome da su pripadnici specijalnih jedinica oni koji rešavaju sve probleme, iako su oni precizno određeni za svoju vrstu posla, izjavio je danas FoNetu pukovnik u penziji Dragoljub Jevđović, osnivač i komandir prve protivterorističke jedinice u bivšoj JNA, 1978. godine, preteče sadašnjih "Kobri".

Suština je da se opremi pešadija, koje nema dovoljno, jer možemo imati komandose, ali bez pešadije koja drži prostor, sve to je uzalud. To je pokazao i rusko-ukrajinski rat, rekao je Jevđović, koji je u penziju otišao sa mesta načelnika Vojne policije.

Prema njegovom mišljenju, nije rešenje o broju "specijalaca" u Vojsci, a zvanične najave su da će ih do kraja godine biti 5.000, nego u obuci i taktici.

Treba opremiti i popuniti pešadijske jedinice, obučiti ih i specijalizovati za neke tipove borbe, i posle iz njihovih redova popunjavati specijalne jedinice, i platiti ih kako treba i starešine i vojnike. Pešadija treba da bude podignuta do nivoa specijalnih jedinica. Ne mora imati njihovu opremu, ali neke stvari su potrebne, poput "dronova", smatra Jevđović. (Kraj) zvs/dal/bdr

Share: