Preminuo Dragoljub Bakić

13:44 13. 02. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Arhitekta Dragoljub Bakić preminuo je u 84. godini, objavila je danas Nova.rs.

Bakić je rođen 1939. godine u Kragujevcu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1962. godine.

Od 1963. do 2001. godine bio je zaposlen u Energoprojektu kao arhitekta, u birou Arhitektura – Urbanizam, odnosno Ateljeu 5 koji je osnovao sa suprugom Ljiljanom Bakić, sa kojom je najčešće radio u koautorstvu.

Autor je brojnih objekata i urbanističkih celina u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, Kuvajtu, Zambiji, Iraku, Zimbabveu, Južnoafričkoj Republici, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bugarskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Maleziji, Venecueli i Japanu.

Najznačajniji Bakićevi projekti su upravna zgrada TermolelektRANE Obrenovac u koautorstvu sa Milanom Nikitovićem, Mina Abdulah beduinsko naselje u Kuvajtu u koautorstvu sa Milicom Šterić i Zlatomirom Jovanovićem, sportska dvorana Pionir 1 u koautorstvu sa Ljiljanom Bakić, stambeni soliter “Y” u Kragujevcu, stambeno naselje Nova Galenika u koautorstvu sa Ljiljanom Bakić, stambeno naselje Višnjička Banja u koautorstvu sa Ljiljanom Bakić i Kongresni centar u Harareu, u koautorstvu sa Ljiljanom Bakić.

Dobitnik je nagrade Salona arhitekture za 1974, 1976, 1978 i 1991. godinu i dobitnik Velike nagrade Saveza arhitekata Srbije 1994. godine. (kraj) dar/bdb/dj

Share: