Beograd da zaštiti novinare

20:53 09. 03. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Zajednički konsultativni (EU) i Srbije pozvao je danas vlasti u Beogradu da osude sve pretnje i napade na novinare i osiguraju im bezbednu sredinu za rad.

"Sloboda medija je od životne važosti za funkcionisanje demokratije. Pošto snažno podržavamo proces pridruživanja Srbije EU, sa naglaskom na osnovne kriterijume, izražavamo duboku zabrinutost zbog nedavnih pojačanih i teških pretnji po bezbednost novinara u Srbiji“, navodi se u izjavi koju je preneo N1.

Komitet snažno i nedvosmisleno osuđuje sve vidove zastrašivanja i uznemiravanja novinara i poziva vlasti u Srbiji da reaguju brzo i efikasno, tako što će osuditi pretnje i pozvati na odgovornost one koji prete.

Navedeno je da je od suštinske važnosti za novinare da svoju profesiju obavljaju u bezbednoj sredini, bez straha da će neko biti nasilan prema njima ili njihovim porodicama.

U saopštenju se ne navode konkretni slučajevi, ali je u poslednjih nekoliko dana urednik portala KRIK Stevan Dojčinović dobio pretnje smrću na TikToku, a reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut.

Pored toga nedavno su dopisniku TV N1 iz Kragujevca Milanu Nikiću pretile dve osobe dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda, a potom je nepoznati muškarac iz automobila posmatrao njegov stan u prizemlju zgrade gde živi čitavih 40 minuta. (kraj) is/bdb/bdr

Share: